Välkomna till Asterholma 2023

Vecka 27, 2-9 juli ordnas Vinden drar på Asterholma, i Brändö kommun som ligger på nordöstra Åland.
Asterholma är Brändös sydligaste byholme, och ligger två nm från Lappo där det finns butik och restaurang samt Skärgårdsmuseet som var en av Ålands Skötbåtsförenings första stora insatser för bevarandet av klinkbåtar och kustkultur. Museet fyller 41 år 2023, och kommer givetvis att besökas under årets Vinden drar.
Asterholma var till häromåret bebott året om, men nu är det huvudsakligen ättlingar till de urspungliga bebyggarna som har sommarviste här. Vi kommer att ha tillgång till privata bryggor vid de sydligaste båthusen i byn, och en tältplats rätt ovanför. Byhamnen är reserverad för lokala båtar.
Det går landskapsfärja till Asterholma från Torsholma, Lappo och Kumlinge. Byvägen startar vid färjfästet och går via byn till södra delen av ön. Själva byn består av några få gårdar och småhus.
Det finns uthyrningsstugor i Asterholma stugby alldeles nära färjhamnen. Den som vill bo bekvämt kan boka stuga där på stugbyns hemsida.
Det finns flera sätt att ta sig till Asterholma. Vi planerar en eskader från Mariehamn för dem som vill segla dit, annars kan man ta nattbåten från Stockholm till Åbo och köra till Osnäs (ca en timmes körning) och ta färja till Åva. Därifrån kör man över Brändö till Torsholma där man kan lämna bilen och ta färjan till Asterholma. Även det är en bilfärja, men vi har begränsat med parkeringsplatser, så de som kan rekommenderas att lämna bilen här.
Man kan också åka åländsk landskapsfärja från Hummelvik, Vårdö, till Lappo och byta till Asterholmafärjan där, men Hummelvikslinjen är ofta fullbokad under sommaren, och har färre avgångar per dag än linjen Osnäs-Åva. Det finns också mycket sämre med parkeringsplatser att lämna bilen på i Lappo. Men om man lämnar bilen redan i Hummelvik behöver man inte bekymra sig om plats på färjan eftersom det är antalet bilplatser som är begränsande.
När aktuella tidtabeller för landskapstrafiken 2023 finns tillgängliga lägger vi upp en länk här.

Jehu i byhamnen under en rekognoseringstur i augusti.

Bykärnan består av några få gårdar.

Vi återkommer med mer information om programmet och deltagaravgifter mm på den här sidan och i Facebook-gruppen Vinden drar.